همه کسب و کارها این را می دانند که همیشه نباید سود داشته باشند و در بعضی شرایط برای جذب مشتری و نگه داشتن مشتریان سابق باید از روشهایی مانند تخفیف دادن استفاده کنند . به بیان دیگر در بازار رقابتی امروز اعطای کد تخفیف یکی از روش های سودمند و جذاب برای جلب رضایت مشتریان است . کسب و کارهای کوچک نیز خیلی خوب می توانند از این نوع استراتژی استفاده کنند و برای خود جذب مشتری داشته باشند و مشتریان وفادار برای کسب و کارشان پیدا کنند .
اما یک نکته مهم وجود دارد و آن هم این است که از چه روشی برای اطلاع رسانی تخفیف استفاده کنیم ؟
در این مقاله میخواهیم شما را با بهترین نوع اطلاع رسانی برای تخفیف های فروشگاهی و کانال های ارتباطی به شما معرفی کنیم . پیشنهاد می کنم تا پایان این مقاله با نمایندگی سامانه پیامکی پیام رسون همراه باشید .
تخفیف در شبکه های اجتماعی و کانال های ارتباطی :
امروزه کسب و کارها به دو دسته مغازه داری و کانالهای ارتباطی تبدیل شدهاند . پس اگر به صورت مغازهای و فروشگاهی هستید برای فروش بیشتر و برای اینکه مردم بیشتر شما را بشناسند حتماً در شبکههای اجتماعی صفحه و کانال را برای خود بسازید .
این صفحه در شبکه های مانند اینستاگرام ، واتساپ ، تلگرام ، لینکدین و غیر می تواند فعالیت داشته باشد . اطلاع رسانی تخفیف شرکت تان را می توانید به راحتی از طریق کانال های ارتباطی خود به مخاطبین به اشتراک بگذارید . این روش بسیار ساده و کم هزینه می باشد اما اگر بخواهید تاثیر و روش آن را دوچندان کنید می توانید از پنل پیامکی که از سامانه پیام کوتاه تهیه میشود هم استفاده کنید .
اطلاع رسانی از طریق وب سایت های معتبر :
یکی از روش های اطلاع رسانی برای تبلیغات و اعلام کد تخفیف گذاشتن پازل دیجیتال مارکتینگ در وب سایت های معتبر است . پازل های دیجیتال مارکتینگ دقیقاً همانند بنرهای تبلیغاتی در سطح شهر هستند با این تفاوت که در بازار آنلاین کاربرد دارد .
اما یک نکته مهم را باید در نظر داشته باشید که همه سایت ها برای تبلیغات مناسب نیستند و باید در انتخاب وب سایت مناسب برای بازاریابی دقت بسیاری به خرج دهید .
اطلاع رسانی از طریق پنل پیامکی :
یکی از موثرترین روش ها برای اطلاع رسانی ها استفاده از پنل پیامکی است که از سامانه پیام کوتاه تهیه می شود پنل پیامکی علاوه بر اینکه در اطلاع رسانی بسیار موثر و تاثیرگذار است یکی از ارزان ترین روش های تبلیغات نیز می باشد در واقع امروزه پنل اساماس توانسته به عنوان بهترین ابزار برای اطلاع رسانی رویدادهای مختلف به مخاطبین به حساب بیاید با پنل پیامکی می توانید تعداد مشتریان جدید را افزایش دهید و هم وفاداری مشتریان قبلی را بیشتر کنید .
پنل پیامکی در واقع همانند یک پل ارتباطی عمیق میان شما و مخاطبینتان است فقط در استفاده از این روش باید در انتخاب مخاطبین هدف خود دقت فراوان داشته باشید برای این کار پیشنهاد می کنم که از پیشرفته ترین سامانه پیام کوتاه استفاده کنید که علاوه بر ارائه پنل پیام کوتاه مناسب بتواند بهترین لیست از مخاطبین هدف را در اختیار شما قرار دهد .
در این مقاله بهترین راه اطلاع رسانی تخفیف به مشتری را معرفی کردیم. با ارسال کد تخفیف از طریق پیامک انبوه به مشتریان میتوان رضایت و وفاداری آنها را افزایش داد و در نهایت فروش کسبوکار را بیشتر کرد. تیم حرفهای پیام رسون پیشرفتهترین پنل پیامکی را به مخاطبان خود عرضه میکند.
برای همه کسبوکارهای مختلف که قصد اعطای تخفیف به مشتریانشان را دارند، این امکان فراهم شده است که باتوجهبه نیازشان، انواع پنلهای اس ام اس موجود در این سایت را خریداری کنند. برای خرید یا کسب اطلاعات بیشتر درباره خدمات پیام رسون وارد سایت سامانه پیام کوتاه شیراز شوید.
جهت خرید پنل اس ام اس از شیراز اس ام اس همین حالا اقدام کنید
وزیر نیرو گفت: سنکرون اولیه با شبکه روسیه انجام شده و اقدامات فنی برای سنکرون مشترک شبکه برق بین ایران، آذربایجان، ارمنستان و روسیه انجام میدهیم تا بتوانیم با روسیه ارتباط برقی داشته باشیم و این باعث پایداری برق کشور می شود.
علی اکبر محرابیان امروز در حاشیه بیستودومین نمایشگاه برق در خصوص واردات و صادرات اظهار کرد: همانطور که قبلا گفتیم تبادل برق جزو برنامههای وزارت نیرو است، در زمانهایی که نیاز به برق داریم برق را از کشورهای مختلف به ویژه کشورهای ترکمنستان، آذربایجان و ارمنستان وارد میکنیم.
وی ادامه داد: همین طور در زمانهایی که برق مازاد داریم نسبت به صادرات برق اقدام خواهیم کرد البته تبادلات برق را همانطور که در قراردادهای سال گذشته داشتیم ادامه میدهیم.
وزیر نیرو در مورد روسیه گفت: سنکرون اولیه انجام شده و اکنون در حال انجام کارها و مطالعات فنی برای سنکرون کردن برق مشترک ایران، آذربایجان، ارمنستان و روسیه هستیم.
محرابیان تصریح کرد: هدف این است که بتوانیم با روسها ارتباط برقی داشته باشیم و این مساله باعث پایدارسازی برق کشور میشود و امکان تامین برق در فصول مختلف را فراهم میکند، اکنون در حال تقویت بخشهای فنی برای توسعه هستیم.
وزیر نیرو با بیان اینکه صنعت برق اکنون در ریل خوبی قرار گرفته و از توانمندی بالایی هم برخوردار است، اظهار کرد: 95 درصد قطعات و تجهیزات صنعت برق در داخل تولید میشود.
وی افزود: صنعت برق اکنون هم برای رفع ناترازیها و هم برای رشد اقتصادی از ظرفیت خوبی برخودار است.
محرابیان با تاکید بر اینکه صنعت برق در زمینه دستاوردهای داخلی بینظیر بوده و برخی این دستاوردها برای اولین بار است، اظهار کرد: انصافا صنعت برق صنعت پرافتخاری است این صنعت به گفته متخصصان در ابتدای انقلاب تقریبا صددرصد وابسته بود، اما اکنون پیشرفتهای کم نظیری دارد.
وی با بیان اینکه مهمترین هدف گذاری این است که با استفاده از تکنولوژیهای روز شاهد بهینه سازی مصرف باشیم تا شدت مصرف کاهش یابد، گفت: تلاش میشود تولید برق کشور معطوف به رشد تولید و صنعت کشور باشد.
به گفته وزیر نیرو امسال تابستان در بخش خانگی شاهد کاهش مصرف بدون قطعی برق بودیم. میزان صرفه جویی حاصل شده در بخش خانگی و تجاری به بخش صنعت و تولید کشور اختصاص داده شد و این مسیر ادامه خواهد یافت.
گفتنی است : بیستودومین نمایشگاه تخصصی بینالمللی صنعت برق ایران، صبح امروز 29 آبانماه با حضور "علیاکبر محرابیان" وزیر نیرو، معاونان و مدیران ارشد صنعت برق و تعدادی از میهمانان خارجی افتتاح و آغاز به کار کرد.
در این نمایشگاه، 350 شرکت داخلی و 22 نماینده شرکتهای خارجی از 9 کشور جهان حضور یافتند؛ این نمایشگاه طی روزهای 29 آبانماه تا دوم آذرماه در 11 سالن نمایشگاهی دایر و پذیرای متخصصان، صنعتگران و علاقهمندان است.
ساعت بازدید از بیستودومین نمایشگاه تخصصی بینالمللی صنعت برق ایران 8 صبح تا 15 عصر خواهد بود.
اگر قصد راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی را دارید اما نمیدانید از کجا شروع کنید و هیچ اطلاعاتی در خصوص چگونگی رله اندازی و انجام آن را ندارد ، پیشنهاد میکنم تا پایان این مقاله با نمایندگی سامانه پیام کوتاه پیام رسون همراه باشید چراکه میخواهیم به شما آموزش دهیم که چگونه میتوانید با افزونه ووکامرس سایت خود را به یک فروشگاه اینترنتی تبدیل کنید .
ووکامرس چیست :
ووکامرس یک افزونه فروشگاه ساز وردپرسی است که میتوانید با این افزونه یک فروشگاه قدرتمند بسازید و محصولات خود را بهصورت آنلاین بهفروش برسانید. ووکامرس در چند سال اخیر رشد چشمگیری داشته است و توانسته کاربران بسیار زیادی را به سمت خود جذب کند. قالبهای متعددی برای آن ساختهشده و افزونههای بسیاری برای آن کدنویسی شده است؛ پس اگر میخواهید سایت فروشگاهی خود را با ووکامرس راهاندازی کنید اصلاً به فکر محدودیتهای آن نباشید چون به جرات میتوان گفت محدودیتی سر راه شما نیست!
ووکامرس افزونهای است که در دنیای تجارت الکترونیک بسیار کارآمد و مفید بوده است. با استفاده از این پلاگین میتوانید بهآسانی فروشگاه آنلاین خود را بسازید و محتوای مورد نظر خود را در آن قرار دهید که این محتوا میتواند شامل جزئیات محصول، عکس، دیدگاههای مشتریان و… باشد.
چرا باید از ووکامرس استفاده کرد و مزایای استفاده از ووکامرس چیست؟ :
با استفاده از ووکامرس میتوانید خود بر عملکرد فروشگاهتان نظارت داشته باشید و همچنین امکان هر تغییری در طراحی آن را دارید. این افزونه بهراحتی با وردپرس ادغام شده و کاملاً رایگان در اختیار کاربران قرار میگیرد. امروزه فروشگاهای اینترنتی تقریباً جایگزین بازارهای سنتی شدهاند و بین مردم از محبوبیت خاصی برخوردار هستند که از دلایل این محبوبیت سهولت دسترسی و بهینه شدن وقت و زمان آنها است. شما بهراحتی با قرار دادن بهترین محتوا و بالا بردن سئو سایت خود میتوانید تا حد بسیار چشمگیری فروش محصولات خود را بالا ببرید.
امکانات ووکامرس :
- پشتیبانی از تمامی افزونههای سئو وردپرس
- تعریف مجزای قالبها برای قسمتهای مختلف
- بخش گزارشگیری هوشمند و دقیق
- بهرهگیری از نظرات و دیدگاههای مشتریان برای محصولات
- امکان وصل شدن به سیستم پست ایران
- کاملا فارسی سازی شده جهت سهولت در استفاده کاربران فارسی زبان
- بهره گیری از سیستم انبارگردانی جهت مدیریت کردن محصولات فروشگاه
- نمایش جزئیات فروش
بدون شک افزونه ووکامرس، بزرگترین افزونه پرکاربرد برای سایتهای فروشگاهی است. حدود 21? از یک میلیون سایت فروشگاهی برتر، از افزونه ووکامرس برای تجهیز سایت وردپرسی خود استفاده کردهاند. پلاگین ووکامرس عموماً برای فروش محصولات فیزیکی ساخته شده است. ولی درحال حاضر استفاده از این پلاگین برای فروشگاه محصولات دیجیتال نیز کاربرد دارد. گستردگی ووکامرس باعث شده است تا با استفاده از اکستنشنهای موجود، مانند پنل اس ام اس، یک فروشگاه حرفهای و همهکاره داشته باشید.
نمایندگی سامانه پیامکی شیراز با معرفی انواع افزونه ها و پلاگین هایی که به وردپرس متصل میشود ، به شما کمک میکند که در راه اندازی سایت فروشگاهی خود به مشکل بر نخورید ، و در بهترین حالت ممکن و به آسانی بتوانید بهترین سایت را طراحی و راه اندازی کنید .
جهت خرید پنل اس ام اس از شیراز اس ام اس همین حالا اقدام کنید .
مدتی قبل نشریه نیویورکر در گزارشی به پرونده پرحاشیه اصغر فرهادی پرداخت. اظهارنظر چهرههایی که در دورههایی با این کارگردان شناختهشده همکاری داشتند، ازجمله نکات بحثبرانگیز گزارش بود. افرادی که مدعی شدند اصغر فرهادی، ایدههای دانشجویان کارگاههای فیلمسازی خود را به سرقت برده است. درحالیکه دعوای حقوقی آزاده مسیحزاده، دانشجوی سابق فرهادی، بر سر سرقت ادبی از مستند او در دادگاه تجدیدنظر ایران در انتظار صدور حکم نهایی است، جاناتان گاردنر، وکیل اصغر فرهادی به گزارش منتشرشده از سوی نشریه نیویورکر به قلم «راشل آویو» درباره چند اتهام جدید مطرحشده علیه این کارگردان درباره سرقت ادبی و استفاده بدون ذکر منبع از ایده دیگران در ساخت فیلمهایش واکنش نشان داد.
در متن این پاسخ آمده است: «متأسفانه ریچل اویو (نویسنده مطلب نیویورکر) با ارائه دیدگاهی یکجانبه از پرونده کپیرایت و پابلیک دومین (قواعد حقوق مؤلف و اصل حوزه عمومی) واقعیتها را نادیده گرفته و تحریف کرده است تا از آن بهعنوان بخشی از یک روایت خلافواقع درباره حرفه پر از موفقیت فیلمساز ایرانی اصغر فرهادی استفاده کند.
این در حالی است که آقای فرهادی هرگونه امکانی را برای خانم اویو فراهم کرده تا او بتواند نوشتهای دقیق ارائه دهد. نویسنده تقریبا تمام توضیحات و اسنادی را که پیرامون ادعاهای مطرحشده در مقاله به او داده شده نادیده گرفته و حذف کرده است. آقای فرهادی 25 سال با هنرمندان بسیاری همکاری موفقی داشته، اما خانم اویو صرفا چند نفر محدودی را پیدا کرده که از این شاکی بودهاند که به اندازه کافی از آنها تشکر نشده است.
محور نوشته خانم اویو پرونده فیلم قهرمان است. واقعیت آن است که این فیلم برآمده از یک رخداد واقعی بوده که دو سال پیش از مستند خانم مسیحزاده، در روزنامهها و رسانهها منتشر شده است. همچنین واقعیت دیگر این است که آقای فرهادی اولین بار این ایده را به دانشجویانش داده است. در بررسی فرایندهای قانونی خانم «اویو» از گزارش این امر غفلت میکند که خانم مسیحزاده بدون هیچ دلیلی خواستار سهمی از تمام درآمدهای داخل و خارج از ایران و جوایز بوده و همچنین درخواست داشته که نامش در عنوانبندی فیلم آورده شود که فیلم (قهرمان) بر اساس مستند او ساخته شده است. این درخواستها بیپایه و اساس و قابلقبول نبوده و بر اساس دلایلی که ذکر شد هیچ فیلمساز دیگری هم در جهان آنها را قبول نمیکند.
در طول این مقاله خانم اویو در حاشیه برخی مسائل اختلافی معمولی، روایتهایی گمراهکننده و ملودرامی غلیظ خلق کرده که آقای فرهادی در مصاحبه با او به تکتک ادعاها پاسخ گفته است. جوابهای فرهادی در مورد ادعاها و نظرات افراد بیطرف و اسناد و مدارک ارائهشده، هیچکدام به این داستان راه پیدا نکردهاند. اما آنچه فاحش است، شیوهای است که در آن خانم اویو از این پرونده حقوقی استفاده میکند تا دیدگاههای سیاسی آقای فرهادی را در بعضی موارد وارونه جلوه دهد. دیدن اینکه مجله نیویورکر چنین حجمی را برای پرداختن به یک موضوع رایج در مورد عنوانبندی اختصاص میدهد، بسیار ناامیدکننده است، اختلافی که در هالیوود هر روز بهعنوان یک امر روتین و عادی اتفاق میافتد. او به سهم خودش بهجای پایبندی به روزنامهنگاری منصفانه، تسلیم وسوسه یک سرتیتر پرسروصدا شده است».
اظهارات تکاندهنده علیه فرهادی
در بخشی از مطلب نشریه نیویورکر، گفتوگویی با مصطفی پورمحمدی، یکی دیگر از دانشجویان سابق فرهادی انجام شده است. او معتقد است فیلم «جدایی» فرهادی در سال 2012 تا حدودی الهامگرفته از فیلم کوتاهی است که او در سال 2009 در کارگاهی با تدریس این کارگردان ساخته است. هر دو فیلم شامل طرح داستانی است که یک مستخدم کار خود را از شوهرش پنهان میکند، هرچند فرهادی این ادعا را رد میکند. نامی از مصطفی پورمحمدی در فیلم «جدایی» مطرح نشده و فرهادی هرگز از او اجازه نگرفته و حتی به او اطلاع نداده است که از داستانش استفاده خواهد کرد.
پورمحمدی دراینباره میگوید: «من انتظار داشتم که استادی اگر از دانشجویی ایده خوبی بگیرد، از آن دانشجو هم حمایت و سعی کند به او کمک کند تا به این رشته راه پیدا کند. اینهم یک افتخار و هم یک خیانت بود».
یکی دیگر از افرادی که در مقاله مفصل نیویورکر با او صحبت شده، مانی حقیقی است. در این گزارش آمده که حقیقی اولین بار با دیدن فیلم «شهر زیبا» جذب سینمای فرهادی شد. این دو بعدها در دیدارهایی با هم به فیلمنامه «چهارشنبهسوری» رسیدند و بعد از آن روی ایدهای جدید درباره گمشدن یک زن در سفر شمال کار کردند؛ فیلمی که قرار بودن با هم بنویسند و در نهایت حقیقی بسازد اما به گفته حقیقی: «فکر کنم اصغر فهمید که این فیلم بسیار بزرگی خواهد شد و به طریقی آن را پس گرفت که من هیچ مشکلی با آن ندارم».
حقیقی در بخشی از این گزارش به ماجرای ساخت فیلم «گذشته» اشاره میکند که او به انتاریو رفته تا زنی را که در دوران تحصیل با او ازدواج کرده طلاق دهد و با وضعیت پرتنشی روبهرو میشود: «من این قصه را با جزئیات برای فرهادی گفتم نه بهعنوان یک روایت بلکه به این عنوان که باورم نمیشود چه اتفاقاتی سرم آمد!». فرهادی وقتی به حقیقی میگوید «گذشته» را نوشته، حقیقی در ابتدا جا میخورد. اما فرهادی میگوید که او را بهعنوان بازیگر در نظر دارد. حقیقی دراینباره میگوید: «عجیب است که کسی به داستان زندگی شما گوش دهد و بعد فیلمنامهای دربارهاش بنویسد و سپس به شما بگوید دوست داری در آن بازی کنی؟! البته هیچ چیز توهینآمیزی در این ماجرا برای من نیست. اصغر فرهادی آدمی بسیار عجیب و تدافعی است که از سبک خودش مراقبت فراوانی میکند». در نهایت با اینکه حقیقی ششماهی کلاس فرانسه میبیند، علی مصفا برای این نقش توسط فرهادی انتخاب میشود و در صحبتهای اکران هم فرهادی میگوید این داستان را از یکی از دوستان الهام گرفته و نامی از حقیقی نمیبرد: «در آن موقع بود که گفتم: ولش کن! این دیگر خیلی عجیب است، چون من او را نمیفهمم. فرهادی من را سردرگم میکند و در مورد موارد زیادی باعث معذبشدن من میشود».
راه فرهادی و حقیقی از هم جدا میشود تا زمان «همه میدانند» که فرهادی از حقیقی کمک میخواهد: «من به فرهادی گفتم من نمیدانم چطور با تو همکاری کنم، چون همیشه بعد از همکاری احساس بدی دارم. با اینکه چیزی نمیخواهم جز اینکه تو پیش من بیایی و بگویی: این کار تو خیلی به من کمک کرد. ممنونم. من قرارداد نمیخواهم. فقط میخواهم بگویی که این روز اتفاق افتاده ما عکسی جلوی تخته وایتبورد میگیریم که ما نوشتن فیلمنامه را شروع کردیم و اگر فیلم بیرون آمد و تو نامی از من نبردی و یادت رفت، این عکس را نشانت میدهم». این عکس گرفته میشود و برای چهار ماه این دو نفر با هم یک خلاصه 42صفحهای از فیلم را مینویسند که نتهایش هنوز در خانه حقیقی است اما درحالیکه قرار بوده فرهادی نسخهای از فیلمنامه اولیه را برای حقیقی بفرستد، دیگر خبری از او نمیشود. فرهادی به نویسنده این گزارش گفته فیلم بر اساس نسخه اولیه دیگری بوده است.
حقیقی میگوید شاید دچار نوعی سندرم استکهلم (که گروگان شیفته گروگانگیرش میشود) شده و برایش اهمیتی ندارد که فرهادی حتما از او نام ببرد. «ما خلاصه را با هم نوشتیم و من مدارکش را در خانه دارم، اما مسئله این است که هیچ راهی نیست که من تا این حد از خلق هنر لذت ببرم. برای من هرگز قضیه معامله نبوده. قضیه این بوده: این آدم بسیار عالی که نابغه است و بسیار حرفزدن با او لذتبخش است». حقیقی این تجربه را شبیه «آگاپه» مینامد؛ اصطلاحی که در آن عشق بدون انتظار پاسخ ابراز میشود: «من میدانم که این چقدر برای او سخت است که حضور من را به رسمیت بشناسند. پس من هم از او این را نمیخواهم! ولش کن!».
او میگوید که بعد از «گذشته» دیگر فیلمی از فرهادی را تماشا نکرده و نمیخواهد بهصورت عمومی درباره آثار او صحبت کند، اما گفته: «اگر از من بپرسید، به عنوان کسی که نه قهرمان و نه مستند مسیحزاده را دیدهام اما این فرد را بهخوبی میشناسم. این دزدی ادبی نبوده. اصغر بسیار باهوشتر و جالبتر از این است که همچین کاری کند. این فقط شخصیت او بود که میخواسته کنترل کاملی روی مسئله مؤلف اثر داشته باشد. این یک ضعف شخصیتی در اوست».
حقیقی گفت این را به فرهادی گفته است: «تو یک مرد موفق، قدرتمند و ثروتمند هستی و روبهرویت یک زن از شیراز است که هیچکدام از اینها را ندارد. اینجا هیچ بردی برای تو نیست. این یک باخت است و خجالتآور است. مسئله بردن پرونده قضائی نیست. چیزی که تو برایش باید بخواهی، این است که او حس دیدهشدن و نام بردهشدن را تجربه کند، نه اینکه هر کاری که در قدرتت هست انجام دهی که این یک کار را نکنی!».
در بخش دیگری از گزارش مفصل نیویورکر با ترانه علیدوستی هم صحبت شده است. او در این گفتوگو اشاره کرده که فیلمهای فرهادی به نمایش شخصیتهایی میپردازد که برای حفظ وضعیت اجتماعی خود دروغ میگویند و از این میترسند که در هنگام آشکارشدن اسرارشان مردم چه حرفی راجع به آنها میگویند. او میگوید برای مدتی طولانی: «ما همیشه به این مسئله میخندیدیم که باشه، اصغر همهچیز مال توست! برو و ادامه بده. ما درباره این صحبت میکردیم که او واقعا نابغه است اما به طریقی در این هم نابغه است که ایدههای افراد اطراف خود را به درون خود میکشد!».
علیدوستی درباره ادعای دانشجوی فرهادی که ایده فیلم فرهادی برای او بوده گفته: «البته، من میدانستم، من همانموقع این را میدانستم».
سیاه و سفید نیستم
در مقاله نیویورکر گفتوگویی نیز با اصغر فرهادی انجام شده. او در بخشی از این گزارش درباره اینکه آیا به طور دائم قصد اقامت در آمریکا را دارد، گفته: «حقیقت این است که من انگار در یک دوراهی تصمیمگیری درباره اینکه چه کنم گیر افتادهام. از یک طرف وقتی در ایران فیلم میسازم، آثارم به شدت مؤثرتر، قدرتمندتر و بااهمیتتر برای مردمم در ایران است، اما از سوی دیگر اگر من بمانم و در ایران فیلم بسازم انگار به نوعی وضعیت موجود را پذیرفتهام و این شرایط را نرمال جلوه دادهام، انگار که نسبت به آنها بیتفاوت هستم».
فرهادی میگوید که وقتی در حال نهاییکردن تیتراژ «قهرمان» در فرانسه بوده قصد داشته نام آزاده مسیحزاده را در تیتراژ بیاورد اما به دلیل اشتباهی این اتفاق نیفتاده است. او وقتی درباره وقایع اخیر و شکایات صحبت میکند به نویسنده میگوید: «منظور من از صحبت درباره این اتفاقات نیست که او (آزاده مسیحزاده) آدم خوبی نیست. من تمام فیلمهایم را درباره مبارزه بین خوبی و بدی ساختهام، پس او را میفهمم. وقتی من هم جوان بودم، عاشق فیلم اولم بودم با اینکه خیلی فیلم خوبی نیست. اما در آن زمان باور داشتم این اثر مال من است. پس احساسش را راجع به مستندش درک میکنم».
فرهادی درباره اینکه خودش هم گرفتار ساختاری شبیه فیلمهایش شده که در آن اشتباه کوچکی سبب یک بحران بزرگتر میشود هم صحبت کرد و گفت: «بله، من درباره این اتفاقات هر روز نتنویسی میکنم. شاید حتی یک روز فیلمنامهای دربارهاش نوشتم. از یک طرف من شگفتزده شدم، اما از طرف دیگر خوشحالم چون حالا میتوانم بگویم: بله فیلمهای من واقعگرا هستند».
در این مقاله همچنین اشاره شده که وقتی وزارت ارشاد اعلام کرده که تعدادی از فیلمسازها را در فهرست ممنوعالکارها قرار داده و بهزودی نامشان را اعلام میکند، به فرهادی گفته شده که نام او هم در این فهرست است. اتفاقی که نتیجه نمایش فیلم «قهرمان» در جشنواره فیلم اورشلیم است. فرهادی گفته: «بخشهای مختلفی از دولت با دستیاران و افراد نزدیک به من تماس گرفتند تا این پیام را به من برسانند».
او درباره رخدادهای اخیر ایران هم با این روزنامهنگار صحبت کرده است و گفته: «من در ماشینم مینشینم و در خیابانهای تهران میچرخم، لازم نیست شما سیاسی باشید، به عنوان یک انسان آن چیزی که میبینیم تکاندهنده است». نویسنده در ادامه به تمسخر فرهادی بعد از واکنشش به اتفاقات اخیر ایران در رسانههای رسمی به خاطر پرونده او با آزاده مسیحزاده اشاره میکند و مینویسد: «داستان مسیحزاده که تا اینجا توسط رسانههای دولتی تا حد زیادی نادیده گرفته شده بود، حالا از دست او خارج شده و به بهانه حقوق او، دولت در حال محکومکردن بزرگترین فیلمساز آن کشور است».
فرهادی در ادامه میگوید در یکی از سختترین لحظات احساسی زندگیاش است؛ چون نمیداند آیا میتواند به ایران برگردد یا نه، آیا هرگز والدینش را دوباره خواهد دید و آیا همسر و فرزندانش میتوانند ایران را برای دیدار با او ترک کنند. او گفته: «من قبول دارم که مشکلاتی در شخصیتم دارم. من سفید یا سیاه نیستم، بلکه یک انسان خاکستریام». فرهادی حالا احساس میکند که بحث در مورد کپیرایت در این لحظه پیشپاافتاده است: «چیزهای مهمتری حالا در ایران هست که باید در موردشان صحبت کنیم».
ماجرا از چه زمانی آغاز شد؟
حواشی ادامهدار اصغر فرهادی از هفتادوچهارمین جشنواره فیلم «کن» آغاز شد. جشنوارهای که برای نخستین بار «قهرمان» ساخته او را به نمایش گذاشته و نشست خبری پرچالشی را پشت سر گذاشت. از چرایی عدم ساخت فیلمی درباره موضوعات سیاسی و اجتماعی ایران گرفته تا انتخاب امیر جدیدی برای ایفای نقش اصلی فیلم سؤالاتی مطرح شد.
موج انتقادهای مطرحشده به فرهادی در جشنواره فیلم کن، به شکلهای مختلف ادامه پیدا کرد. «قهرمان» در نخستین سفر جشنوارهای خود، در اختتامیه هفتادوچهارمین دوره جشنوار کن، جایزه بزرگ هیئت داوران را به صورت مشترک با فیلم «کوپه شماره 6» به کارگردانی «یوهو کاسمانن» دریافت کرد.
فرهادی پس از دریافت جایزهاش، ضمن تشکر از دستاندرکاران جشنواره کن و هیئت داوران در سخنانی کوتاه از گروهش، تهیهکننده فیلمش و خانوادهاش تشکر کرد و گفت: «الان که اینجا ایستادهام به یاد 36 سال قبل افتادم که یک بچه 13ساله بودم و در شهری که به دنیا آمدم، با کمترین امکانات اولین فیلم کوتاهم را ساختم. 36 سال است که جز نوشتن و فیلمساختن کار دیگری نکردم و با همه محدودیتها، مشکلات و فشارها و گرفتارهایی که میتوانست من را از این مسیر که داشتم منصرف بکند و این فیلمها را نسازم و شما هم نبینید اما به امید اینکه با هر فیلمی که میسازم، یک پرسش از شرایط تلخ اجتماعی را که اطرافم هست با تماشاگرها به اشتراک بگذارم، با وجود همه مشکلات ادامه بدهم، چون ایمان دارم یکی از راههای نجات کشورم، آگاهیبخشی است».
در این میان، به ناگاه حاشیه دیگری بر سر «قهرمان» سایه انداخت. آزاده مسیحزاده از شاگران سابق اصغر فرهادی ادعایی را مبنی بر اثرپذیری جدی از مستند ساختهشده او مطرح کرد و نگاهها به ساخته او معطوف شد. بلافاصله انجمن مستندسازان در بیانیهای اعلام کرد اگر در ساخت یک فیلم داستانی از مصالح مختلف یک فیلم مستند استفاده شده باشد، حق و حقوق صاحب فیلم مستند چگونه باید تأمین شود؟ اگر کسی در مسیر ساخت یک فیلم به عنوان راهنما، مشاور یا استاد حضور داشته باشد چه حقی نسبت به آن فیلم پیدا میکند؟ و... ما در انجمن مستندسازان به واسطه درخواست و چارهجویی خانم آزاده مسیحزاده، کارگردان فیلم مستند، دوباره با این مسئله پرتکرار در سینمای مستند مواجه شدهایم.
پس از انتشار این بیانیه، کاوه رضوانیراد (وکیل اصغر فرهادی) نسبت به ادعای مطرحشده واکنش نشان داد و نوشت: «پیش از هر سخنی، ذکر این نکته ضروری است که اینجانب در مقام وکیل پروژه سینمایی «قهرمان»، در سه ماه گذشته به دلیل رعایت احترام مقام معلم و شاگردی، از پاسخ رسانهای به ادعاهای یکی از هنرجویان ورکشاپ آموزشی آقای اصغر فرهادی در سال 92_93 اجتناب کرده و گزارش خود را دراینباره به خانه سینما ارائه کردهام، اما اکنون که بیانیه انجمن مستندسازان، موجب رسانهایشدن موضوع در سطح عمومی شده است، بیان توضیحات و جزئیات موضوع و انتشار اسنادی که ماهیت حقیقی روایت را آشکار میسازد ضروری است. بنابراین ضمن غنیمتدانستن فرصت پیشآمده جهت روشنسازی ابعاد ناگفته موضوع، بر این امر تأکید مینمایم که نسخهای از کلیه مستنداتی که در ادامه به آنها اشاره شده، پیش از این، در اختیار خانه سینما و دادسرای فرهنگ و رسانه قرار گرفته است». اما پس از اکران عمومی فیلم در ایران، موضعگیریهای مختلف نسبت به فیلم به اوج خود رسید و روزی نبود که اظهارنظری درباره «قهرمان» به موجی خبری تبدیل نشود. در این میان اصغر فرهادی دست به کار نوشتن بیانیهای شد که کمتر کسی از او انتظار چنین صحبتهایی را داشت.
او در واکنش به گفتوگوی داوود مرادیان، مدیر گروه مستند بنیاد روایت فتح، متنی را منتشر کرد و نسبت به صحبتهای او که گفت آقای اصغر فرهادی فیلمساز تیزهوشی است که هم حکومت را دارد و هم بیرون حکومت را، نوشت: «در تمام سالهای گذشته بنا بر این داشتم که از ورود به هر حاشیهای پرهیز کنم و همواره تمرکزم بر نوشتن و فیلمساختن باشد. تصورم بر این بود که پاسخ بسیاری از حاشیهها، تهمتها و تخریبها در حاصل کارم داده میشود و نیاز به توضیحی نیست. اما این سکوت، برخی را بر آن داشته تا یکسویه هرآنچه را در ذهن بافتهاند بروز دهند، با این اطمینان که فرهادی ورود نخواهد کرد و پاسخی هم نخواهد داد. بهانه این نوشته اظهارنظر فردی است که او را نمیشناسم و من را همزمان منتسب به حکومت و خارج از کشور کرده است. خیلی صریح و روشن بگویم: من از شما بیزارم! من نه هیچگاه کوچکترین قرابتی با منش و تفکر واپسگرای شما داشتهام و نه سر سوزنی به گزافهگوییهایتان در پوشش حمایت و تعریف و تمجید نیاز دارم. شما که سالها براى فرار از پذیرش مسئولیت خود سعى در جاانداختن واژه «سیاهنمایى» در کنار تکتک فیلمهای من کردید و شگفت که در سوى مقابلتان همین تلاش براى متهمکردن من به سفیدنمایى در جریان است!».
اما این حواشی هر روز بزرگ بزرگتر شد و آزاده مسیحزاده سازنده مستند «دو سر برد، دو سر باخت» در گفتوگویی با مجله تجربه، تجربه حضور در کلاسهای اصغر فرهادی و چگونگی شباهت فیلم مستندش به قهرمان را توصیف کرده است. «آقای فرهادی روی مبل کنار پنجره نشست. من هم روی یک صندلی که میزی مقابلش بود کنار آقای فرهادی. خانم بختآور هم که انتهای اتاق و فریده شفیعی با یک دسته برگ A4 در دست نشسته روبهروی من. آقای فرهادی شروع به صحبت کرد که چه خبر از شیراز و هنوز میری و میآی و... گفتم نه دیگر ساکن شدهام. گفت ای بابا. ما خیلی سفر داریم به شیراز. توی این فکر بودیم که تو هم بیایی. چون من دارم توی شیراز یه فیلم میسازم به نام قهرمان. توی این فکر بودم که تو هم توی فیلم بازی کنی. یادمه توی فیلم خودت وقتی جلوی دوربین میاومدی لهجه شیرازی خوبی داشتی. من استرس گرفتم و متحیر شدم. من را چه به بازی! گفتم آقای فرهادی من اصلا بازیگر نیستم. علاقه و استعدادی هم ندارم. علاقه من کارگردانی است. خیلی دلم میخواهد کنار شما باشم و از شما یاد بگیرم. پرسید خب چه کارها کردی؟ از فیلمهایی که ساختم گفتم و اشاره کردم که در فیلمی که فیلمبردارش محمود کلاری بود منشی صحنه بودم. گفت چقدر خوب. پس میتوانی منشی صحنه هم باشی. بعد از من پرسید شیراز را چقدر میشناسی؟ گفتم من شیرازیام، همه جایش را میشناسم. پرسید مکانهای تاریخی؟ رستورانها؟... گفتم همه جا. حتی جاهایی را سراغ دارم که توریستها را نمیبرند اما خیلی مهم و جذاباند. آقای فرهادی گفت پس توی همین جلسه شماره ملیات را میگیریم که برایت بلیت هواپیما بگیریم و هفته بعد با گروه ما به شیراز بیایی. حین همین صحبتها آقای فرهادی اشارهای کرد به فریده شفیعی که در تمام آن ساعت مثل یک ربات روبهروی من بیحرکت نشسته بود. با این اشاره شفیعی آمد بالای سرم ایستاد و دو برگه روی میز مقابلم گذاشت. روی یکی متنی نوشته شده بود و دیگری سفید بود. آقای فرهادی گفت تا اینجا هستی متنی که روی آن کاغذ نوشته شده را به خط خودت روی این کاغذ بنویس. یک نگاه به متن کردم. تقریبا این بود: «اینجانب آزاده مسیحزاده فرزند... به شماره ملی... در صحت و سلامت عقل و اراده اعلام میدارم مستند... بر اساس طرح و ایدهای از آقای فرهادی میباشد». این عین جمله نیست ولی خیلی نزدیک است و این به خاطرم مانده بود. گرچه اخیرا کاغذ را توی دادگاه دیدم. خودم که نسخهای از آن نداشتم. یعنی کلا یک نسخه بود که نزد آقای فرهادی ماند. خواندم و استرس گرفتم. انگار نفسم پس رفت. سرم را بالا آوردم و گفتم آقای فرهادی میشود راجع به این صحبت کنیم؟ ایشان گفت حالا امضا کن و شماره ملیات را هم صحیح بنویس که برایت بلیت هواپیما بگیریم، با هم میرویم شیراز و دربارهاش صحبت میکنیم. من هی میگفتم آقای فرهادی... میخواستم یکجوری با روی خوش از زیرش در بروم. میخواستم بگویم ایده مال خودم است. خودم این مستند را ساختهام. این طرح اصلا جزء مواردی که شما سر کلاس آوردید نبود (که تازه آنها هم طبق بیانیه اخیر کارنامه نمیتواند متعلق به استاد باشد). آقای فرهادی هی مصرانه میگفت امضا کن. بعد هم پرسید: «فیلمت رو با چه اسمی فرستادی به جشنوارههایی جایزه گرفت؟» گفتم «دو سر برد، دو سر باخت». گفت همان را بنویس. یادم آمد در تماس تلفنیای که از مؤسسه بامداد با من گرفته شده بود، گفته بودم فیلم را در خارج به نام پرده چهارم نمایش دادهام. در طول آن لحظات این احساس را داشتم که آقای فرهادی دارد مالکیت فیلم من را میگیرد».
اما این اظهارنظرها بیپاسخ نماند و به فاصله چند ساعت بیانیه مفصلی درباره چگونگی ساخت فیلم قهرمان و ادعاهای آزاده مسیحزاده از سمت روابطعمومی فیلم «قهرمان» رسانهای شد. در بخشی از این بیانیه آمده است: «بر طبق قانون کپیرایت، مالکیت مادی و معنوی سوژههای منتشرشدهای که در رسانهها عمومی و افشا شدهاند، متعلق به هیچکس نیست و همگان میتوانند از این اطلاعات عمومیشده، به صورت جزئی و کلی در یک اثر هنری استفاده کنند. این قانون، در ایران و کشورهای دیگر وجود دارد و در دادگاهها مورد استناد قرار میگیرد. نکته مهم و قابل توجه آن است که فیلم «قهرمان» برداشتی کاملا آزاد و متفاوت از سوژهای افشاشده است که اخبار آن دو سال قبل از ورکشاپ سال 93 در رسانهها و شبکه استانی فارس منتشر شده. از همین روی خود این مستند را هم نمیتوان به کپیبرداری از گزارش تلویزیونی استان فارس درباره سوژه زندانی شیرازی متهم کرد. ادعای وامگرفتن فیلم «قهرمان» از اثر مستند، نادیدهگرفتن بهعمد یا غیرعمد همه اطلاعات منتشرشده پیشین راجع به این سوژه در رسانههاست. طبق قانون و نظر کارشناسان حقوقی، آنچه در یک اثر مستند مورد حمایت قانون کپیرایت قرار میگیرد، نه اطلاعات افشاشدهای که فیلم مستند نیز خود آن را از واقعیت وام گرفته و صرفا گزارشگر آن است، بلکه بیان خلاقانه سازنده مستند است. به وضوح روشن است که فیلم «قهرمان» به هیچ عنوان در بیان داستانی و سینمایی خود نسبتی با فیلم مستند مورد بحث ندارد. برخی شباهتهایی که در این دو اثر به شکل طبیعی وجود دارد، به معنای وامگرفتن از خلاقیت و بیان اثر مستند نیست. این شباهتها سه دلیل واضح دارد: وجود ریشه مشترک در هر دو اثر که یکی مستقیما درباره یک اتفاق واقعی است و دیگری برداشتی آزاد و متفاوت از آن. توصیهها و راهنماییهای کلی و جزئی مدرس ورکشاپ که در قدم اول، طرح ایده کار بر روی افراد و سوژههایی که پول یا شیء گرانبهایی را به صاحبش برگرداندهاند و تبدیل به قهرمانی محلی شدهاند، بوده است. این راهنماییها هم در مسائل تکنیکی ازجمله دکوپاژ، قاببندی و حرکت دوربین بوده و هم در جنبه چگونگی دنبالکردن هر سوژه و شکل روایت داستان آنها. این موضوع باعث شده که همه چند اپیزود مجموعه کلاسی این ورکشاپ از یک فیلتر عبور کنند و شبیه به جنس سینمایی که مدرس کلاس در حال تدریس آن به هنرجویان بوده، بشوند».
به نظر میرسد تا به انتها رسیدن این پرونده و اعلام برنده این پرونده حقوقی همچنان باب اظهارنظر درباره عملکرد اصغر فرهادی باز است و هرازگاهی بار دیگر ماجرا به خبر داغ رسانهها تبدیل خواهد شد.
افزایش قیمت میوه در مراکز فروش خرد و عمده به حدی است که بر اساس مستندات موجود، بسیاری از خانوارها خرید آن را از سبد خانوار خود حذف کرده و به اولویت دیگر مایحتاج اساسی خود میپردازند این در حالی است که برخی از مسئولان معتقدند خرید میوه به هیچ وجه توسط خانوادهها حذف نشده بلکه با توجه به گرانتر شدن آن، افراد به مدیریت خرید میوه و درنتیجه کاهش اتلاف و دورریز میوه روی آوردهاند البته خرید میوه دانهای، میوههای باقی مانده در آخر شب پشت درب مغازهها و تغییر خرید از گروههای میوه درجه سه نیز از سوی مسئولان در دایره تغییر مدیریت خرید میوه توسط مردم تلقی و ارزیابی میشود، البته مسئولان این صنف نیز منکر افزایش قیمتها نیستند اما حذف اولویت خرید میوه توسط مردم را بهشدت انکار میکنند.
قرار نبود میوه گران شود
اسدا... کارگر، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و سبزیجات در این خصوص به «آرمان ملی» گفت: همزمان با گران شدن اقلام اساسی و غیراساسی در کشور قیمت میوه هم با افزایش روبهرو شد و این رقم در شش ماهه نخست سالجاری در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته حدود 15 درصد برآورد میشود که البته بر اساس بررسیهای صورت گرفته پیشبینی میشد که امسال با توجه به نبود مشکل برای کشاورزان در تامین سم و آفتهای احتمالی قیمت میوه افزایش نیابد اما به دلیل قرار گرفتن میوه در چرخه گرانی دیگر محصولات از آغاز سالجاری تاکنون، میوه نیز گران شد و در این بین تقاضا برای آن نیز کاهش یافت.
گرانی مصرف را مدیریت و نه حذف کرد!
کارگر افزود: کاهش عرضه و تقاضا در عرضه میوه را میتوان ناشی از مدیریت مصرف مردم نیز به دلیل گرانی دانست که نتایج مطلوبی را نیز چون کاهش دورریز میوه و اسراف بههمراه داشته است و فقط تعداد دفعات خرید مردم کمتر شده اما خرید میوه از سبد خرید خانوار حذف نشده است. او حذف میوه از اولویتهای خرید دهکهای آسیبپذیر جامعه را تایید نکرد و گفت: میوه در انواع و درجههای مختلفی تولید و عرضه میشود و مردم در هر کدام از سطوح قدرت خرید میتوانند نسبت به خرید میوه اقدام کنند و در این راستا به واحدهای خرد توزیع میوه نیز توصیه شده است تقاضای فروش دانهای میوه مردم را با احترام پاسخگو باشند هرچند بسیاری از فروشندگان در پایان روز جعبههای محصولات خود را به رایگان پشت مغازهها میگذارند تا مورد استفاده قرار گیرد. کارگر با رد کیفیت بد میوههای باقی مانده در پشت مغازهها گفت: خرید میوه برای اکثریت جامعه امکان پذیر است و این میوهها نیز در بسیاری از موارد فقط از نظر سایز و اندازه با دیگر میوههای عرضه شده قابل استفاده است و شاید امکان خرید برخی از میوههای لاکچری مانند آناناس یا میوههای استوایی برای همه مردم ممکن نباشد اما میوههای دیگر هم از نظر ویتامین و کاربرد مواد غذایی دارای مزیتهای خاص خود هستند و خرید میوه برای هیچ گروهی حذف نشده و توزیع میوه همچنان در ردههای کیفی یک، دو و سه توزیع و در دسترس خریداران قرار دارد. رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و سبزیجات تامین نیاز داخلی را اولویت دانست و بیان کرد: صادرات میوه و آورده ارزی برای کشور پس از تامین نیاز داخلی از برنامههایی محسوب میشود که به منظور رضایت کشاورزان و کسب درآمد مطلوب این گروه نیز مدنظر مسئولان قرار دارد که البته همواره تامین بازار داخلی گزینه اول توزیع و فروش قرار دارد.
میوه کم نیست
کارگر گفت: ما تعیین کننده قیمت نیستیم بلکه وظیفه ما نظارت بر قیمت است و تعیین کننده قیمت، عرضه و تقاضاست همچنین وزارت جهاد کشاورزی باید برای میزان مصرف داخل و صادرات برنامهریزی کند تا وسط سال این نظم به هم نخورد ولی متأسفانه این اتفاق هر از گاهی در جامعه روی میدهد و نشان دهنده این است که برنامهریزی وجود ندارد. رئیس اتحادیه مرکزی فروشندگان میوه و سبزی تهران معتقد است: در تهران شاهد کمبود عرضه نیستیم و هم اکنون کالا به اندازه کافی موجود است اما برخی (دلالان) به دلیل افزایش قیمت سعی میکنند آن را وارد بازار نکنند و این امر موجب اختلال در عرضه میشود. او اضافه کرد: تنها قیمت موز از 35 هزارتومان به 45 هزارتومان در میدان مرکزی میوه و تره بار رسیده که البته اعضای صنف فروشندگان نیز این کالا را بدون سود عرضه کردهاند. کارگر توضیح داد: در برخی از صیفیجات از جمله خیار، کاهو و سبزی مشکلاتی وجود داشت که منجر به افزایش قیمت شده بود، زیرا محصولاتی که در فضای باز کاشته میشوند به دلیل محدودیت منابع آبی در تابستان امکان کاشت مجدد آنها، بالافاصله وجود ندارد. این مقام مسئول در صنف میوه افزود: گرانفروشی نداریم و موضوع گرانی بار در مبداست و در مبدا هم قیمتها براساس عرضه و تقاضا تعیین میشود و معیار و ملاک مشخصی وجود ندارد همچنین در میدان مرکزی میوه و تره بار بایستی به نحوی محصولات قیمتگذاری شود که مغازه داران هنگام خرید متوجه شوند هر محصولی دقیقا چه قیمتی دارد اما در حال حاضر مغازهداران محصول مشخص را در هر موقع از روز که به میدان مرکزی مراجعه کنند با قیمتهای متفاوتی باید خریداری کنند. رئیس اتحادیه فروشندگان میوه وسبزی استان تهران افزود: محصولات ما برند ندارند و اگر محصولات برند داشته باشند قابل پیگیری خواهند بود یعنی مصرف کننده میتواند با کد پیگیری درج شده روی محصول متوجه شود که این محصول به چه صورت، در کجا و با چه قیمتی تولید شده و قیمت آن چند است که در حال حاضر نمیتوانیم قیمت مشخصی برای محصولات اعلام کنیم زیرا هر زمان مغازهدار مراجعه کند و با هرقیمتی خرید کند، همان قیمت مبنا خواهد بود.
علت گرانی موز
اکبر یاوری، نایبرئیس اتحادیه بارفروشان میوهوترهبار تهران درباره دلایل گرانی موز گفت: بخشی از گرانی موز به دلیل افزایش نرخ دلار و بخشی دیگر بهدلیل کمبود موز هندی است و موز هندی به دلیل قیمت پایینتر برای ایجاد توازن در بازار توزیع میشود و با توجه به تقاضای بیشتر بازار برای موز اکوادوری، تجار برای واردات این نوع موز تمایل بیشتری دارند و کاهش موز اکوادوری در بازار قیمت را بالا برده است. یاوری با اشاره تلویحی به کاهش میزان واردات افزود: اگر واردکنندگان 50 تا 60کانتینر موز هندی به حجم واردات اضافه کنند توازن در بازار ایجاد و قیمت موز اکوادوری نیز کم میشود و قیمت موز ممتاز اکوادوری را در میدان اصلی 42 تا 43هزار تومان و موز مرغوب هندی را 35 تا 37هزار تومان عنوان کرد و افزود: با توجه به اینکه موز دیگر میوهها را هم تحتتأثیر قرار میدهد فروشندهها سود اندکی روی آن میکشند و از این میوه بیشتر برای جذب مشتری استفاده میکنند. بهگفته او، تعرفه سود خردهفروشی از 20 تا 35درصد است که فروشندگان، سود 35درصدی را در محصولات حساس و دارای دورریز اعمال میکنند و موز نهایتا 25درصد برای خرده فروشیها سود دارد. عضو هیاتمدیره اتحادیه بارفروشان افزود: واردات تهاتری نیز یکی از دلایل اختلالهای موردی در روند واردات این میوه است و به شکل انحصاری در دست گروه خاصی است ولی واردکنندگان موز زیاد نیستند و گذشته از این در ازای صادرات 2کیلو سیب مجوز واردات یک کیلو موز صادر میشود، اما امسال سال کمآوردی در تولید سیب داشتیم و وضعیت صادرات این محصول مطلوب نیست و این عامل واردات موز را هم با مشکلاتی مواجه کرده است و در این راستا از مسئولان درخواست داریم با توجه به تولید بسیار خوب مرکبات، واردات موز را با صادرات مرکبات به جای موز تهاتر کنند تا مشکل واردکنندگان در این زمینه کاهش یابد.
کنترل بازار دست تجار است
اکبری ادامه داد: میوه فروشیها هم با مشکل نوسان قیمت در میدان مرکزی میوه وتره بار مواجهند. صاحب یک میوه فروشی که موز را کیلویی50هزار تومان قیمتگذاری کرده درباره اختلاف قیمت خرید از میدان اصلی و خرده فروشیها گفت: میوهفروشیها موز را با حداقل سود نرخگذاری میکنند اما قیمت موز در میدان اصلی بسیار دیر و گاهی در ساعات 6 یا 7بعد از ظهر اعلام میشود و در مواردی فروشندگان با توجه به تغییرات لحظهای قیمت میبینند که این میوه را زیر قیمت خریدشان فروختهاند. او با اشاره بهوجود انحصار در واردات موز اضافه کرد: واردات موز انحصاری است و تجار با کم و زیاد کردن حجم واردات، قیمتهای بازار را تحت کنترل دارند ضمن اینکه قیمت موز تابع عرضه و تقاضاست و با تمامشدن فصل عرضه میوههای تابستانی و با توجه به محدودیت تنوع میوههای زمستانی تقاضا برای این میوه افزایش مییابد.