آنطور که از شواهد امر پیداست نمایندگان مجلس بهدلیل نارضایتی از عملکرد وزرای صمت و کار مترصد استیضاح این وزرا هستند. با توجه به اینکه پنجماه تا یکسالگی دولت سیزدهم باقی مانده و از سویی حلوفصل بسیاری از مسائل به وحدت رویه دولت و مجلس نیاز دارد، به نظر میرسد در این موضوع باید به گونه ای رفتار شود که روابط دولت و مجلس آسیب نبیند.
هنوز یک سال از آغازبهکار دولت سیزدهم نگذشته و حل همه مشکلات در این مدت کوتاه، انتظار دور از انصافی به نظر میرسد. بااینحال وجود نشانههای ناامیدکننده و ادامه روند ناکارآمدی در برخی وزارتخانهها، نمایندگان مجلس را بر آن داشته تا برای دفاع از حقوق مردم از ابزارهای قانونی موجود ازجمله پرسش از وزرا و استیضاح استفاده کنند. در میان اعضای کابینه دولت سیزدهم هماکنون حجتالله عبدالملکی، وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی و سیدرضا فاطمیامین، وزیر صنعت، معدن و تجارت(صمت) بیش از سایرین در تیررس استیضاح و افتادن ازسوی نمایندگان قرار دارند و گمانه زنی هایی برای استیضاح برخی دیگر از وزرا مانند وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات وجود دارد. اما اعتراض نمایندگان به عملکرد وزرای مذکور چیست و چرا بهارستان از این دو نفر ناراضی است؟
نارضایتی نمایندگان مردم از مدیریت قیمت خودرو
درج قیمت روی کالاها تا سوءمدیریت در تنظیم بازارهای اساسی، عملکرد فاطمیامین در رأس وزارت صمت را با اما و اگرهای زیادی مواجه کرده است. در این بین اما مهمترین موضوعی که باعث شده تا نمایندگان، پروسه استیضاح فاطمیامین، وزیر صمت را کلید بزنند و وزیر صمت در آستانه گرفتن کارت قرمز قرار بگیرد، مسائل مربوط به بازار خودرو و خودروسازان ازجمله قیمت بالای خودروهای تولید داخل(با وجود کیفیت پایین آنها) و نحوه واگذاری خودرو به مردم است. کشتهشدن بیش از 700نفر در مسافرتهای اخیر نوروزی و متعاقب آن، شدتگرفتن انتقادها از کیفیت پایین خودروهای داخلی نیز فاطمیامین را بیش از پیش در سیبل انتقاد نمایندگان قرار داده است. در همین باره، سیدناصر موسویلارگانی، نماینده مردم فلاورجان چندی پیش در صحن علنی مجلس با بیان اینکه استمرار وزارت فاطمیامین و عبدالملکی بهتنهایی برای زمین زدن دولت کافی است، خطاب به وزیر صمت تصریح کرد: «حال که همه صنایع را رها کردهاید و فقط به خودرو چسبیدهاید، شفاف به مردم توضیح دهید که خروجی عملکردتان چیست؟ قرار است با حذف سمند شاهد تولید کدام خودرو باشیم؟ برنامه شما برای تولید خودروی ارزانقیمت برای 70درصد مردم که توان خریدشان روزبهروز در حال کاهش است، چیست؟ آیا میخواهید سمند را با چراغ پراید و زه پژو تولید کنید و با قیمت بنز به مردم بفروشید؟ چرا 150هزار خودروی آماده تحویل را چند ماه است در ایرانخودرو نگه داشته تا بهعنوان تولید سال1401 و با قیمت جدید بفروشید تا سیاههای به عملکرد نداشتهتان بیفزایید. حتما خبر دارید که به برکت مدیریت شما در وزارت صمت، تیبا هم 200میلیونی شد».لطفالله سیاهکلی، نماینده مردم قزوین و عضو کمیسیون صنایع نیز چندی پیش در گفتوگو با ایلنا با اشاره به پیگیری استیضاح وزیر صمت در مجلس تصریح کرد: «استیضاح را با قدرت پیگیری میکنم. ما قبلا که در رابطه با فعالیت وزیر نمیخواستیم استیضاح کنیم؛ من الان میخواهم استیضاح را اصلاح کنم چون من در رابطه با قیمت خودرو میخواستم ایشان را استیضاح کنم اما الان عملکرد وزیر نشان میدهد، آقای وزیر از خیلی موضوعات بیگانه و دور است.»پیش از موسویلارگانی، علی نیکزاد، نایبرییس مجلس نیز در جلسه علنی روز 15فروردینماه با بیان اینکه استیضاح و سوال حق قانونی نمایندگان است و آنها حق دارند از ابزارهای قانونی خود استفاده کنند، با اشاره به
بیفایده بودن تذکرها به فاطمیامین گفت: «مردم از کیفیت و نحوه واگذاری خودرو گلایه دارند، بر همین اساس جمعی از نمایندگان درخواست استیضاح وزیر صمت را دارند؛ البته ما بارها با فاطمیامین صحبت کردیم که نتیجهبخش نبوده است.»
عبدالملکی در پیشگاه سوال نمایندگان
همانطور که گفته شد علاوهبر فاطمیامین،وزیر صمت، حجتالله عبدالملکی، وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی نیز در آستانه استیضاح نمایندگان قرار دارد. برخی انتصابهای شائبهدار در وزارت کار و سفر اخیر هیات تجاری ایران به روسیه که بسیاری آن را پرهزینه و نابجا دانستهاند، ازجمله مواردی بوده که تندشدن شیب انتقاد نمایندگان مجلس علیه وزیر جوان کابینه سیزدهم را به همراه داشته است. بااینحال و قبل از عملیشدن استیضاح، قرار است عبدالملکی برای پاسخ به سوال تعدادی از نمایندگان در صحن مجلس حاضر شود. بر همین اساس و در جلسه علنی روز گذشته (یکشنبه 21فروردین) مجلس شورای اسلامی، سوالات تعدادی از نمایندگان از عبدالملکی اعلام وصول شد. سوال درخصوص علت تبعیض در حقوق دریافتی کارکنان بخشهای مختلف وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، استنکاف از بهکارگیری نیروهای بومی توانمند، علت تضییع حق حقوق قالیبافان و بافندگان فرش و علت عدم وصل مجدد بیمههای قطعشده آنها و اینکه چرا بیمههای جدید واجدین شرایط پذیرفته نمیشود و درنهایت اینکه چرا سازمان بهزیستی به وظایف و ماموریتهای ذاتی خود بهدرستی عمل نمیکند و برنامه وزارت کار برای اشتغال و توسعه فعالیتهای شغلی برای مبارزه با معضل بیکاری چیست(به ترتیب ازسوی محمدرضا صباغیان بافقی، نماینده مهریز؛ مجتبی محفوظی، نماینده آبادان؛ محمدحسین فرهنگی، نماینده تبریز، آذرشهر و اسکو و کمال حسینپور، نماینده مردم پیرانشهر و سردشت) اعلام وصول شدهاند که عبدالملکی باید با حضور در صحن علنی، به آنها پاسخ بدهد.
وزیر ارتباطات در صف استیضاح
از دیگر وزرایی که گمانه زنیها درباره استیضاح او وجود دارد ، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات است. همچنانکه پورابراهیمی، نماینده مردم کرمان گفته است: وضعیت نامطلوب اینترنت در سطح استان کرمان و عدم دسترسی بسیاری از روستاها به اینترنت به صورت سوال از وزیر ارتباطات در دستور کار قرار داده شده است. وی با بیان اینکه توافق ما با وزیر ارتباطات دولت سیزدهم این بود در بازه زمانی کوتاه مدت این معضل حل شود، گفت: به دلیل عدم رعایت این موضوعات، سوال از وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در دستور کار قرار گرفته و البته تعدادی از همکاران استیضاح را نیز مطرح کرده اند لذا با توجه به این رویکرد عملا این موضوع می تواند مبنای تصمیمگیری قرار گیرد.
وزرای ناکارآمد، خودشان بروند
استیضاح و احتمالا افتادن دو وزیر دولت، درحالیکه هنوز یک سال هم از عمر کابینه سیزدهم نگذشته و حل مشکلات مردم نیازمند وحدت و انسجام رویه همه قوا ازجمله مقننه و مجریه است، صورت خوشی نخواهد داشت؛ بنابراین بهتر آن است که تدبیری اندیشیده شود که این موضوع روی روابط مجلس و دولت تاثیر منفی نگذارد. هرچند سوال و استیضاح از وزرا حق طبیعی و قانونی نمایندگان است و کسی نمیتواند آن را از وکلای ملت دریغ کند.در ادامه و در گفتوگو با لطفالله سیاهکلی، یکی از اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس که از پیشگامان طرح استیضاح وزیر صمت است، به بررسی رابطه میان دولت و مجلس برای رفع مشکلات مردم پرداختیم. سیاهکلی بر این باور است که آنچه برای مجلس اهمیت دارد، خدمت به مردم است و اگر وزیری در این مسیر نبود، مجلس بدون تعارف به وظایف قانونی خود عمل میکند.